Рубрика

 

Информация о приходе на других языках

Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=205  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=602  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=646  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=647  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=4898 
Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=2779  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=204  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=206  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=207  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=208 
Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=3944  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=7999  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=8801  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=9731  Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=9782 
Mirrors.php?cat_id=30&locale=ru&blogsPage=5&id=11631         
 

Православный календарь

   

Воскресная школа прихода

   

Поиск

 

Главное

04/10/2023  Scoperte, innovazioni e invenzioni russe  
14/03/2020  I consigli di un monaco per chi è bloccato in casa  
11/11/2018  Cronologia della crisi ucraina (aggiornamento: 3 febbraio 2021)  
30/01/2016  I vescovi ortodossi con giurisdizione sull'Italia (aggiornamento: 21 dicembre 2022)  
02/07/2015  Come imparare a distinguere le icone eterodosse  
19/04/2015  Viaggio tra le iconostasi ortodosse in Italia  
17/03/2013  UNA GUIDA ALL'USO DEL SITO (aggiornamento: aprile 2015)  
21/02/2013  Отпевание и панихиды  
10/11/2012  I padrini di battesimo e il loro ruolo nella vita del figlioccio  
31/08/2012  I nostri iconografi: Iurie Braşoveanu  
31/08/2012  I nostri iconografi: Ovidiu Boc  
07/06/2012  I nomi di battesimo nella Chiesa ortodossa  
01/06/2012  Indicazioni per una Veglia di Tutta la Notte  
31/05/2012  La Veglia di Tutta la Notte  
28/05/2012  Подготовка к таинству Брака в Православной Церкви  
08/05/2012  La Divina Liturgia con note di servizio  
29/04/2012  Подготовка к таинству Крещения в Православной Церкви  
11/04/2012  CHIESE ORTODOSSE E ORIENTALI A TORINO  
 Информация о приходе на других языках
  Албанский
 
Поделиться:

PATRIARKATI I MOSKËS

FAMULLIA ORTODOKSE

SHËN MAKSIMI, PESHKOP I TORINOS

Famullia përkujdeset për të krishterët ortodoks të Patriarkatit të Moskës në qytetin e Torinos dhe në Piemonte/Valle d’Aosta

ADRESA E KISHËS

Strada Val San Martino 7 -  Torino 10131

Telefoni: 340-672.1375

Shërbimet kryen në italisht, sllavishte kishtare dhe rumanisht/moldavisht

FAMULLIA ORTODOKSE E PATRIARKATIT TË MOSKËS NË TORINO

Famullia ortodokse e Patriarkatit të Moskës në Torino i është dedikuar Shën Maksimit (shek V), peshkopi i parë i qytetit dhe Ati i kishës. Festa e shenjtorit është 25 qershori (8 korriku për ortodoksët që ndjekin kalendarin e vjetër).

Famullia është ndërtuar në Dioqesën e Chersonesos si kishat e tjera të Patriarkatit të Moskës në Francë, Itali, Svicër, Spanjë e Portugali.

Një komunitet ortodoksësh italianë u bënë nismëtarë të kishës së sotme të Shën Maksimit më 1993. Në fillimin e lindse së saj, kisha nuk kishte një vënd të përhershëm dhe u prit në vënde të ndryshme të qytetit, përpara se të stabilizoheshe më 2001 pranë kishës së Shpëtimtarit të Shënjtë në pjesën e parë të kodrës në Torino (shiko foto).

Shërbimet ndjekin ritin fetar të kishës ruse (model i normave dhe rubrikave kulturore); gjuha e festimeve varion sipas prejardhes së besimtarëve; më të përdorurat janë italishtja, sllavishtja kishtare dhe rumanishtja.

Pjesa më e madhe e besimtarëve vjen nga Moldavia, e mbështetur nga një prezencë e konsiderueshme ortodoksësh ukrainas, rus, italianë dhe të tjerë (Biellrusia, Rumania, ish-Jugosllavia, Gjeorgjia, Bullgaria).

Me shpirtin misionar që karakterizon Kishën ruse, famullia jonë, pranë detyrës së saj për kujdesjen pastorale të besimtarëvë të Patriarkatit të Moskës ( ashtu si për besimtarët e traditës slave) në Piemonte dhe Valle d’Aosta, kërkon të zhvillojë një komunitet autentik lokal,  dedikuar dëshmisë së besimit ortodoks në perëndim.

Në krijimin e famullisë, ortodoksët italianë u dalluan jo vetëm si organizzatorë, por edhe si pritës të besimtarëve imigrantë në Itali.

Në interes të jetës famulltore, kërkojmë të punojmë për një ndërmjetësim kulturor të mësazhit të ortodoksisë, duke u nisur nga përkthimi në gjuhën lokale të teksteve kishtare dhe ikonografike të kishës.

Duke ditur që dëshmia e besimit ortodoks nuk mund të ndahet nga kërkesa e lidhjeve ideale me përfaqësuesit e besimeve të tjera kristiane, famullia jonë ndërmerr një dialog aktiv mbi temat e besimit me kristianët e kulteve të tjetra në Torino.

Jemi të detyruar të refuzojmë propozimet për bashkëkremtime (që rrezikojnë gjithmonë minimalizmin dogmatik, e nganjëherë ngatërrimin simbolik). Preferojmë të propozojmë rizbulimin e rrënjëve të krishtërimit (dhe atë çka kemi harruar nga tradita jonë kishtare), përveç aksionit të përbashkët të pritjes së imigrantëve dhe integrimit të tyre në jetën e qytetit tonë.

Siç dihet, një nga problemet bazë të krishtërimit është jeta në komunitet; për ne kjo është shpesh e vëstirë për tu arritur. Kishat tona janë të përbëra nga njerëz me nivel social dhe kulturor të ndryshëm, të ndarë në të njëjtën kohë nga barriera gjuhësore dhe mentalitete të ndryshme.

Edhe pse famullia nuk ka financime dhe mbahet vetëm falë zemërgjerësisë së besimtarëvë, nuk mund të harrojmë që shumë ortodoks të emigruar kohët e fundit janë akoma në vështirësi ekonomike dhe prandaj bëjmë c’është e mundur të ndihmojmë më të nevojshmit duke mbajtur gjallë shërbimin kulturor dhe lutjet.